Följ Golvbranschen

Upphandlad auktorisation är prisvärd

Pressmeddelande   •   Okt 08, 2013 08:45 CEST

-Auktorisationen i sig är prisvärd, det finns ett inbyggt värde i kriterierna som vi menar leder till en bättre levererad produkt. Som upphandlare känner man sig tryggare helt enkelt. Så säger Dick Lantz, upphandlare på Gavlegårdarna i Gävle, som nyligen genomfört en stor affär där två auktoriserade golvföretag tog hem jobbet.

Vid upphandlingen fick Högströms Golv och Bygg- och Golvtjänst i Gävle största delen av uppdraget. Det är ett jättejobb de båda auktoriserade golvföretagen fått. Upphandlingen som gått via det samägda bolaget Inköp Gävleborg gäller skolor, bostäder och kommunala lokaler i Gävle, Hofors, Ockelbo och Älvkarleby. Eftersom kommunerna vill premiera auktoriserade entreprenörer har anbudssumman reducerats med 5 procent som ett mått på det mervärde som auktorisationen bedöms ge.

Dick Lantz är områdesförvaltare med upphandlingsansvar på Gavlegårdarna, ett kommunalt bostadsbolag med 15 000 lägenheter som handlar upp omkring 30 00 kvm golv per år. Med många års erfarenhet från fastighet och bostad säger han att det blir svårare och svårare att utvärdera kvalitet i upphandlingar. Därför är det välkommet med certifieringar som ställer konkreta branschspecifika krav även på de anställda.

-Det finns få kvalitetsmärkningar som tryggar att även den som faktiskt utför jobbet har aktuell utbildning och rätt kompetens, menar Lantz.

Gavlegårdarna har en miljöpolicy som alla leverantörer måste rätta sig efter. Möjligheten till stickprov finns, men utförs inte i den omfattning man skulle önska.

-Nu får vi ju den typen av kontroll på köpet, via revisionen som alla auktoriserade företag regelbundet går igenom. Man kan säga att auktorisationen innehåller ett helt värdepaket att luta sig emot. Jag hade till exempel ett par frågor kring golventreprenad inför upphandlingen och hörde mig för hos Golvbranschen. Jag fick direkt konkreta råd och en samsyn från branschen som hjälpte oss vidare. Det skapar förtroende.

-Jag är mycket positiv till att Golvbranschen är ute och informerar om vad auktorisationen innehåller. Det underlättar för oss upphandlare när vi hittar sådana här godbitar, avslutar Dick Lantz på Gavlegårdarna.

Golvbranschen ger råd; Så här handlar du upp golv
Kriterier för upphandling av golventreprenad

AFC.221. Kvalitetsledning
AFC.222 Miljöledning
AFC.34 Arbetsledning och anställda
AFC.342 Arbetsledning
Här finns även Upphandla Golv, AMA AF 12; Förfrågningsunderlag avseende ramavtal för upphandling av golvrelaterade tjänster (pdf)


Golvbranschens auktorisation ”Auktoriserat Golvföretag” har fått stort genomslag. Idag finns 80 procent av golvläggarkapaciteten inom auktoriserade företag. Auktoriserade företag har rätt kompetens genom obligatorisk utbildning och krav på dokumenterade kvalitets- och miljöplaner. Företagen granskas av oberoende revisor var 12-22 månad.

Auktoriserade golvföretag


Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.