Följ Golvbranschen

Sökes; Golvläggare Finnes; Golvläggarutbildning

Pressmeddelande   •   Jan 27, 2016 09:00 CET

Alexander och Apid från Bräckegymnasiet är ute på praktik.

En av de bästa idéerna för den som vill vara säker på jobb efter gymnasiet är att söka till golvläggarutbildningen. - Kunde jag hitta fem duktiga golvläggare skulle jag anställa dem idag, säger Thomas Håkanson på Ekenhuset i Stockholm. Bra fart i byggbranschen och stora pensionsavgångar gör golvläggaryrket till en vinnare.

Gymnasieprogrammet Bygg och anläggning med inriktning husbyggnad finns i de tre storstäderna samt i Jönköping och Umeå. Nicklas Nuland och Bengt Bohm är lärare på Bräckegymnasiet på Lindholmen i Göteborg.

- Från årskurs två, när eleven valt inriktning, tillbringar man halva tiden ute på arbetsplatser som gymnasial lärling. Här i vår region ställer företagen upp mycket bra, säger Nicklas. Det är egentligen under praktiken som den viktigaste utvecklingen sker, kunskap är beroende av sin omgivning. De som varit ute på en riktig arbetsplats är mognare, kommer i tid och har ordning på sina grejer. Det är också där som eleven lär sig yrkesmoment som säkerhet och svetsning.

- Golvläggaryrket är fritt, omväxlande och välbetalt. Ett riktigt bra jobb för rätt person, säger Bengt. Man har goda möjligheter att påverka sitt arbete och det ligger stor tillfredsställelse i att göra ett bra jobb där kunderna blir nöjda. Dessutom ser konjunkturen lovande ut. Byggsektorn går för högtryck och det finns stora renoveringsbehov i många kommuner.

Golvföretagen tar gärna emot lärlingar, så kallat arbetsplatsförlagt lärande;

- Vi har 12 till 13 lärlingar just nu, säger Thomas Håkanson, VD på Ekenhuset som är en av de största aktörerna bland golvföretagen. Det är bästa sättet för oss att säkra tillväxten av personal och få kompetent yrkesfolk. För att bli en bra golvläggare ska du förutom en gedigen kunskap om golv också ha körkort för att kunna köra i jobbet och social förmåga så att du kan hantera kunder på ett trevligt sätt. I många situationer arbetar golvläggaren själv och då gäller det att kunna ta folk på rätt sätt.

Fakta golvläggare

Bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning Husbyggnad. Eleven provar olika hantverksyrken och specialiserar sig sedan.

Yrkesbevis som golvläggare utfärdas av Byggindustrins Yrkesnämnd, BYN, efter totalt 6 800 timmar, varav 2 500 timmar gymnasieutbildning (inklusive praktik) och resterande 4 300 timmar som lärlingsutbildning. Under lärlingstiden får man lön.

Mer information om hur man blir golvläggare finns på Golvbranschens hemsida.

Golvbranschen GBR är en rikstäckande paraplyorganisation för samtliga branschled och representerar 280 golventreprenörer och 42 leverantörer av golvmaterial och tillbehör. GBR arbetar bland annat med information, forskning samt teknisk och juridisk rådgivning. Kvalitets-, miljö- och arbetsmiljökonceptet Auktoriserat Golvföretag administreras av GBR, liksom GBR Kretsloppsmärkning och GBR Golvåtervinning.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.