Följ Golvbranschen

Sex tips för en skönare julstädning

Pressmeddelande   •   Dec 14, 2015 10:55 CET

Färgkoda mikrodukarna, ta reda på vilka material du har i golv, köksbänkar och duschväggar, använd rätt munstycke på dammsugaren och städa från rent till smutsigt. Och varför inte Mel & Kim med Rockin’ Around the Christmas Tree på högsta volym? Här får du städexpertens bästa tips!

Många av oss tror att ju mer kemikalier vi använder när vi städar hemma, desto renare blir det.
–Fel fel fel, säger Mårten Widborg som är ordförande i Städbranschen Sverige. En torr, eller mycket lätt fuktad, mikrofiberduk gör jobbet mycket bättre och du får ett både rent och hälsosamt hem.

Investera i mikrofiberdukar och mikrofibermoppar av bra kvalitet. Avsätt lite tid för att lära dig hur materialet fungerar. Mikrofiber suger effektivt upp smuts, damm och bakterier när de används på rätt sätt. Doppa inte bara mikroduken i vatten. Då förstörs sugförmågan. Fukta i stället försiktigt med vatten ur sprayflaska eller gammaldags dänkflaska. Duken är lagom fuktad om det bara blir en lätt dimma som torkar nästan genast när du drar den över en spegel.

Av hygieniska skäl kan du färgkoda mikrodukarna. En röd till toaletten kanske och en blå för köket. Du tvättar dukarna utan sköljmedel i 65 grader, gärna i en tvättpåse så att de inte drar åt sig lösa partiklar från övrig tvätt i maskinen.

- För att göra städningen både skonsam och effektiv ska du också veta vilka ytmaterial du har därhemma. Är trägolvet oljat eller lackat? Har du glaserad eller obehandlad keramik i badrummet, eller kanske sjösten? På Golvbranschens hemsida finns leverantörernas skötselråd för olika material samlade, tipsar Mårten Widborg.

Textila golv har ökat mycket i Sverige under de senaste åren. – Textilgolv är varmt, ombonat och fungerar även för allergiker, men faran är att smutsen inte syns lika bra. Investerar du i ett textilt golv ska du välja en dammsugare med borstvalsmunstycke, säger Lars Sundström på Forbo Flooring. Munstycket tar bort lös smuts som damm, grus och fibrer och håller heltäckningsmattan ren och fräsch.

Sex tips från städexperterna

  • Investera i bra städutrustning; mikrofiberdukar i olika färger för olika ändamål och en mikrofibermopp.
  • Mikrodukar, vatten, en liten borste och ett milt, miljömärkt allrengöringsmedel med pH-värde runt 7 är allt du behöver.
  • Städa från rent till smutsigt. Det är oftast uppifrån och ned.
  • Var särskilt noggrann med de ytor vi rör mest; strömbrytare, handtag, kranar och spolknappen på toaletten.
  • Ta reda på vilka ytmaterial du har därhemma och följ leverantörernas skötselråd, se Golvbranschen.
  • Dammsug textila golv med borstvalsmunstycke som tar bort lös smuts, damm och grus.

Golvbranschen GBR är en rikstäckande paraplyorganisation för samtliga branschled och representerar 280 golventreprenörer och 42 leverantörer av golvmaterial och tillbehör. GBR arbetar bland annat med information, forskning samt teknisk och juridisk rådgivning. Kvalitets-, miljö- och arbetsmiljökonceptet Auktoriserat Golvföretag administreras av GBR, liksom GBR Kretsloppsmärkning och GBR Golvåtervinning.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.