Följ Golvbranschen

ROT-sänkningen ger färre jobb i branschen

Pressmeddelande   •   Jun 21, 2016 09:31 CEST

Sex av tio företag i golv- och våtrumsbranschen har fått färre uppdrag sedan ROT-avdraget sänktes vid årsskiftet, visar en undersökning bland medlemsföretagen.

Sex av tio företag i golv- och våtrumsbranschen har fått färre uppdrag sedan ROT-avdraget sänktes vid årsskiftet. Var åttonde överväger att minska personalstyrkan. Det visar en undersökning bland medlemsföretagen.

ROT-avdraget infördes 2008 med syftet att minska svartjobben och skapa fler trygga arbetstillfällen. I januari i år sänkte regeringen ROT-avdraget från 50 till 30 procent.

Golvbranschen GBRs och AB Svensk Våtrumskontroll, GVKs, undersökning hos anslutna entreprenörer visar att sex av tio företag uppger att de har fått färre uppdrag efter sänkningen.

-ROT-avdraget betydde väldigt mycket för våra företag. Det tog bort svartjobben och skapade stark framtidstro. Idag är bilden inte alls lika ljus, säger Johan Aspelin, vd på Golvbranschen.

Var åttonde företag, 12 procent, uppger att de funderar på att minska personalstyrkan. Det handlar om många jobb i en bransch där språkkunskaper inte alltid är det viktigaste.

-Regeringen säger att de vill satsa på att nyanlända ska komma i jobb. Då blir det märkligt när man samtidigt rycker bort en reform som fungerat utmärkt för att få fram nya jobb inom branscher där hantverkskunnande kan tas tillvara, säger Johan Aspelin.

Undersökningen

På vilket sätt har sänkningen av ROT-avdragen påverkat er verksamhet? (fler svar möjliga)

Vi har fått färre uppdrag 60 %
Våra intäkter har minskat 21 %
Vi funderar på om vi ska, eller har redan beslutat, att minska personalstyrkan 12 %
Vi har lättare att rekrytera/hitta rätt kompetens 1 %
Vet ej 16 %
Annat 21 %

Undersökningen genomfördes i maj 2016 bland anslutna företag till Golvbranschen, GBR och GVK. Antalet svarande var 381 st och svarsfrekvensen 45 procent.

För ytterligare information:
Johan Aspelin, tel 070-3260503

Golvbranschen GBR är en rikstäckande paraplyorganisation för samtliga branschled och representerar 280 golventreprenörer och 42 leverantörer av golvmaterial och tillbehör. GBR arbetar bland annat med information, forskning samt teknisk och juridisk rådgivning. Kvalitets-, miljö- och arbetsmiljökonceptet Auktoriserat Golvföretag administreras av GBR, liksom GBR Kretsloppsmärkning och GBR Golvåtervinning.

GVK är en stiftelse med syfte att minska vattenskador. GVK ger ut branschregler, utbildar, auktoriserar och kontrollerar badrumsentreprenörer. Idag finns 680 auktoriserade företag som tillsammans omsätter 8,5 miljarder.
I stiftelsen GVK ingår: Fastighetsägarna Sverige, HSB Riksförbund, Riksbyggen, Svensk Försäkring, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag SABO, Sveriges BostadsrättsCentrum SBC, VVS Företagen och Golvbranschen, GBR

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.