Följ Golvbranschen

PVC har blivit ett miljövänligare golvmaterial

Pressmeddelande   •   Okt 21, 2015 14:00 CEST

Ett nytt informationsblad från Golvbranschen beskriver ämnet PVC. Det har idag utvecklats till ett miljövänligare alternativ där både tillverkning och återvinning förändrats.

I debatten har PVC-golv uppfattats som ett miljöproblem. Det var möjligen en korrekt beskrivning på 80- och 90-talet då tillverkningsprocessen såg helt annorlunda ut. Idag är PVC-golv ett miljömässigt mycket bättre alternativ, framförallt i offentliga miljöer som skolor och sjukhus där slitaget är stort och kraven på hygien extra höga.

I ”Sanningen om PVC-plast” beskriver Golvbranschen, GBR, PVC-materialets egenskaper, hur det tillverkas, brandsäkerhet och miljöhänsyn.

- Många har tyvärr en förlegad bild av PVC som något farligt. PVC består bara av vanligt koksalt och olja. Det som tidigare gjorde att PVC-golv ansågs miljöfarligt var att man blandade i andra ämnen, såsom vissa ftalater och brandskyddsmedel. De har nu tagits bort och tillverkningen har förändrats med hänsyn till miljö och hälsa, säger Johan Aspelin, vd för Golvbranschen.

PVC-golv är enkla att hålla rena tack vare att de har få fogar och sprickor där smuts kan ansamlas. Samtidigt är det slitstarkt och hållbart, vilket ger lång livslängd.

- Dessutom kan PVC-golv återvinnas ända upp till sju gånger utan att de förlorar i kvalitet. Sammantaget gör det att PVC idag är ett bra golvmaterial för miljön, faktiskt bättre än många andra sett till livslängden och användningen, säger Johan Aspelin.

Det nya informationsbladet ”Sanningen om PVC-plast” kan laddas ned på följande länk: https://www.golvbranschen.se/media/3754906/gbr-fakta-sanningen-om-pvc-plast-2015-10.pdf

Fakta:

PVC används idag främst i offentliga miljöer samt som tätskikt i våtrum. Totalt såldes 5,7 miljoner kvm PVC-golv i Sverige 2014.

I PVC-golv användes tidigare mjukgörare, så kallade ftalater. Sedan 2011 används inga ftalater alls som mjukgörare i golv tillverkade i Sverige.

En statlig utredning har våren 2015 föreslagit en skatt på PVC-golv. Förslaget har kritiserats hårt av Golvbranschen, GBR eftersom det inte tar hänsyn till hur golvmaterial tillverkas idag.

Golvbranschen GBR är en rikstäckande paraplyorganisation för samtliga branschled och representerar 300 golventreprenörer och 41 golvleverantörer. GBR arbetar bland annat med information, forskning samt teknisk och juridisk rådgivning. Kvalitets-, miljö- och arbetsmiljökonceptet Auktoriserat Golvföretag administreras av GBR, liksom GBR Kretsloppsmärkning och GBR Golvåtervinning.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.