Följ Golvbranschen

Nygamla golvtrender

Pressmeddelande   •   Feb 08, 2011 09:26 CET

Plast i badrummet och heltäckningsmatta i barnkammaren? Sunkigt 70-tal? Nej, faktiskt det senaste på golvfronten.  Tillsammans med linoleum, som började tillverkas i Sverige redan 1896, upplever plast- och textilgolven en rejäl renässans. Den enväldiga trägolvstrenden mattas av. Beprövade, hållbara material är tillbaka i ny fin form och modern design.

-          Vi ser att textilgolven kommer mer och mer, i material från lyxig mjuk ull till tåliga konstgjorda fibrer, berättar Thomas Mattsson hos golvleverantören Forbo.

Det är främst i storstäderna som den här trenden märks, men textila golv - eller heltäckningsmattor som man sa förut - är helt klart på uppgång.

Materialtrenderna har skiftat över decennierna. Fram till slutet av 60-talet var linoleum mycket populärt. Sedan kom plasten som tillsammans med heltäckningsmattor blev högsta mode under 70- och 80-talet. Från 1990 och fram till nu har trä, laminat och keramik varit stort. På 2010-talet kommer textila golv, linoleum och plast tillbaka. Det beprövade naturmaterialet linoleum gillas framför allt av en trendkänslig, miljömedveten yngre generation.

Däremot är vi nordbor inte särskilt ombytliga när det kommer till färg. Oavsett material är det grått eller beige som gäller. Trendiga konsumenter kan gå ut mot ytterligheterna svart eller vitt. Långt från våra europeiska vänner som gärna väljer golv i färg, ju kraftfullare desto bättre! Orange, knallblått och starkt grönt går hem bland holländare och fransmän.

Thomas Mattsson konstaterar att golvmaterialcyklerna är långa, men att trenderna inom design växlar snabbare. Det har att göra med det stora inredningsintresset där golvet har en central plats. Golvförbrukningen i Sverige per capita är inte speciellt hög just nu när bostadsbyggandet ligger lågt. Man räknar med ca 1 kvm nytt golv per person i konsumentledet och lite mer i den kommersiella förbrukningen som skolor, sjukhus och kontor, totalt kanske 2,5 kvm per person och år. Oftast byts inte golvet ut för att det är slitet, utan för att vi vill ha något nytt och fräscht. 

Golvet har många funktioner och på senare tid har byggnormerna blivit tuffare. Dessutom ökar miljökraven . Därför efterfrågas till exempel mer akustikgolv, golv som är stegdämpande, samt golv med tydliga miljöprofiler. Över huvud taget är golvet en av de viktigaste beståndsdelarna i ett rum och bör därför hanteras av fackmän. Thomas Mattsson rekommenderar alltid att kunderna anlitar auktoriserade golvföretag vid installationen av deras golv.

-Ett auktoriserat golvföretag ger ett stort mervärde genom sin kunskap om hur golvet ska läggas in, skötas och underhållas. Golventreprenören är vår förlängda arm. Det blir rätt från början, reklamationerna minskar och vi får en nöjd slutkund.

Hur ser det ut på golven hemma hos Thomas Mattsson själv?

-Vi håller på att renovera och just nu har vi flera golvmaterial i huset. Till senaste golvläggningen valde vi till exempel ett läckert svart linoleumgolv!

kompetens \ kvalitet \ garanti
Auktorisationen administreras av Golvbranschen, GBR.
info@golvbranschen.se \ www.auktorisation.se

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.