Följ Golvbranschen

Ny webbsida; Kretsloppsmärkning bra för underhåll och miljö

Pressmeddelande   •   Maj 09, 2012 07:55 CEST

Nyligen lanserades en ny webbsida för kretsloppsmärkning av golv. Här finns all information om hur märkningen av golv fungerar. Kretsloppskoden ger full kontroll på golvmaterialet, på skötsel och underhåll och till sist på återvinning när det blir så dags.

-Om det här systemet funnits på 50-talet, när asbest var populärt, hade man direkt vetat i vilka installationer materialet funnits och på så vis sluppit mycket oro och problem, säger Jenny Arnoldsson som är ansvarig för kretsloppsmärkningen på Golvbranschen GBR.
             

-För fastighetsägare och förvaltare ger kretsloppsmärkning av golv stora fördelar. Man kan när som helst kontrollera att materialet klarar aktuella miljökrav och att innehållet i golvbeläggningen är fullt dokumenterat, något som Naturvårdsverket ställer som krav i sin nationella avfallsplan.  Leverantörerna lägger också in skötselråd i märkningskoden. Följer man dem får man golv som håller sig fräscha under lång tid, vilket både är kostnadseffektivt och minskar belastningen på miljön. Slutligen ger märkningen klara anvisningar för hur återvinningen ska gå till när golvmaterialet byts ut eller hela byggnaden rivs, berättar Jenny Arnoldsson.

Märkningen kan antingen vara fysisk – en inplastad kodbricka som på diskret plats skruvas fast i golvmaterialet – eller läggas in i objektsspecifikationen med en karta över vilka material som installerats i respektive rum. GBR administrerar och sparar informationen i en databas där också leverantörerna lägger in fakta och skötselråd om sina produkter.  Kretsloppsmärkningen kan utföras både vid nykonstruktioner samt vid ROT-objekt där golvet byts ut.

Golventreprenören sköter allt det praktiska kring kretsloppsmärkningen. Den föreskrivare som vill ha in en miljövänlig, lagenlig kretsloppsmärkning av golv i upphandlingen gör klokt i att anlita ett Auktoriserat Golvföretag. De auktoriserade golventreprenörerna har rätt utbildning och kompetens för att i alla led kunna hantera kretsloppsmärkningen.

Läs mer om kretsloppsmärkning av golv på www.kretsloppsmarkning.se

Golvbranschens auktorisation ”Auktoriserat Golvföretag” har fått stort genomslag. Nu utförs över 80% av alla golvinstallationer av auktoriserade företag. Auktoriserade företag har rätt kompetens genom obligatorisk utbildning och krav på dokumenterade kvalitets- och miljöplaner. Företagen granskas av oberoende revisor var 12-22 månad.

kompetens \ kvalitet \ garanti
Auktorisationen administreras av Golvbranschen, GBR.
info@golvbranschen.se \ www.auktorisation.se

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.