Följ Golvbranschen

Guide till en bra upphandling

Pressmeddelande   •   Sep 24, 2014 10:41 CEST

Tänk dig att du gör en stor upphandling av golvtjänster. Du behöver en mängd fakta innan du begär in offerter. Att företagen har ordning i ekonomin, aktuella fackkunskaper, kompetens inom miljö, arbetslagstiftning och dokumentation är sådant du ska ha koll på. Allt det här tar sin tid att undersöka.

Tänk nu att någon redan har gjort jobbet åt dig. Och dessutom regelbundet granskar att företagen faktiskt lever som de lär. Grattis, du har just upptäckt Auktoriserat Golvföretag!

Förvaltningsrätten slår i en dom fast offentliga upphandlares rätt att värdera kvalitets- och certifieringssystem högre än pris. I ett mål där Nacka kommun anmälts för att ha valt ett (dyrare) företag vid upphandling av takarbete, beskriver förvaltningsrätten branschauktorisation som en lämplig och effektiv åtgärd för att säkerställa kvalitet.

Golvbranschen GBRs auktorisation är just ett sådant kvalitetssystem. Genom att ange Auktoriserat Golvföretag, eller likvärdigt, vid upphandling av golvtjänster får du som beställare enkelt och bekvämt tillgång till en rad inbyggda mervärden. Auktorisationen bildar en sammanhängande värdekedja från beställaren över byggherren till golvföretaget där utbildning, kvalitet och revision i slutändan leder till lägre livscykelkostnader för slutkunden.

När du anlitar ett Auktoriserat Golvföretag får du allt detta på köpet;

·  Garanterat utbildade montörer och arbetsledare
·  Kunskap om gällande lagstiftning
·  Dokumenterade miljö-, arbetsmiljö- och kvalitetsplaner
·  Extern, återkommande revision
·  GBR Kretsloppsmärkning som dokumenterar alla ingående material i installationen
·  GBR Golvåtervinning för installationsspill

Det låter tryggt, eller hur? Testa! Här finns hjälpmedlen som underlättar din upphandling;

Kriterier för upphandling av golventreprenad
AFC.221. Kvalitetsledning
AFC.222 Miljöledning
AFC.34 Arbetsledning och anställda
AFC.342 Arbetsledning

GBR har tagit fram administrativa föreskrifter för upphandling av golvrelaterade tjänster. I mallen, som ansluter till AMA AF 12, finns alla koder och rubriker med tillhörande texter som behövs för att uppfylla kraven i auktorisationen.

Förfrågningsunderlag avseende ramavtal för upphandling av golvrelaterade tjänster (pdf)


Golvbranschens auktorisation ”Auktoriserat Golvföretag” har fått stort genomslag. Idag finns 80 procent av golvläggarkapaciteten inom auktoriserade företag. Auktoriserade företag har rätt kompetens genom obligatorisk utbildning och krav på dokumenterade kvalitets- och miljöplaner. Företagen granskas av oberoende revisor var 12-22 månad.


Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.