Följ Golvbranschen

Golvguiden; Så håller ditt trägolv i många år

Pressmeddelande   •   Mar 21, 2018 08:56 CET

Rustikt plankgolv i ek med synliga kvistar och sprickor. Oljebehandlat, borstat och handskrapat. Indossati, Kährs

Hur sköter man sitt trägolv för att få ett vackert golv som håller år efter år? Vad betyder ytbehandlingen för skötsel och underhåll? Och kan man själv laga små skavanker i golvet? Vi frågade Jenny Adnerfall på Golvbranschen och fick hennes bästa tips till dig som har trägolv hemma.

Trä är det överlägset mest populära golvmaterialet i Sverige. Mer än en tredjedel av alla golv som läggs är tillverkade av trä. Huvudgrupperna är massiva golv, lamellparkett och fanér.

Generellt för alla golv gäller att stoppa smutsen redan vid ytterdörren, speciellt nu i vårvintertider. Grus och fukt är golvets värsta fiender.

- Skaffa en bra avtorkningsmatta i hallen, tipsar Jenny, så är halva jobbet gjort. Sedan tjänar du på att använda möbeltassar på stolar och soffben. Oavsett ytbehandling repas golvet av det dagliga slitaget från möbelbenen.

Luftfuktigheten spelar också en stor roll för hur trägolvet mår. Vårt nordiska klimat med torr vinterluft gör att trägolvet torkar ut och ibland får synliga springor mellan brädorna.

- Gröna växter och luftfuktare hjälper till att hålla träet lagom fuktigt. Just lagom fuktigt är viktigt. Ett trägolv skadas alltid av för mycket vatten. Helst ska du bara dammsuga golvet. Ta bort fläckar direkt. Om du måste moppa, använd ytterst lite fukt och vid behov ett milt neutralt rengöringsmedel. Med för mycket vatten kan träet svälla, skåla sig och i värsta fall bli permanent missfärgat.

Genom att underhålla trägolvet håller det sig snyggt i många år. Vilken metod du ska använda beror på golvets ytbehandling. Ett lackat golv kan piffas till med refresher som läggs på utan att golvet behöver slipas. De oljade trägolven behandlas med underhållsolja, eventuellt med tillsatt pigment om golvet är infärgat.

Både massiva trägolv och lamellparkett kan slipas om ifall golvet blivit mycket slitet. Ett fanérgolv med tunt slitskikt går inte att slipa om.

- Enstaka repor och jack i golvet kan du själv punktlaga, säger Jenny. Det finns vax i många kulörer som smälter in i träet och reparerar småskavanker. Slipbart linoljespackel är ett annat alternativ för att laga skador i olika träslag.

På Golvbranschen.se finns leverantörernas skötselråd för alla slags golv inklusive trägolv samlade. Golvguiden ger övergripande information om olika golvmaterials egenskaper och innehåll.

Flera leverantörer har produkter för skötsel och underhåll av trägolv, sök till exempel hos Bona, Duri och Welin & Co.

Golvbranschen GBR är en rikstäckande paraplyorganisation för samtliga branschled och representerar nära 300 golventreprenörer och ett 40-tal leverantörer av golvmaterial och tillbehör. GBR arbetar bland annat med information, forskning samt teknisk och juridisk rådgivning. Kvalitets-, miljö- och arbetsmiljökonceptet Auktoriserat Golvföretag administreras av GBR, liksom GBR Kretsloppsmärkning och GBR Golvåtervinning.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.