Följ Golvbranschen

Golventreprenörer hjälper kommuner nå miljömål

Pressmeddelande   •   Sep 27, 2017 09:07 CEST

Offentliga beställare får hjälp att nå de nationella miljömålen genom att upphandla auktoriserade golventreprenörer och hållbart golvmaterial.

Golventreprenörer och leverantörer av golvmaterial har hållbara lösningar för alla typer av golvtjänster. På webben finns enkla, kostnadsfria underlag för inköpsansvariga som vill göra en hållbar upphandling. Ändå uppger bara 25 procent av de svenska kommunerna att de ställer krav på hållbarhet vid upphandling av golvtjänster.
- Verkligheten är förmodligen ännu sämre, konstaterar Lars-Åke Lidén, VD på Golvkedjan, som undersökt saken tillsammans med Forbo Flooring.

Med ett beräknat värde på mellan 600 och 800 miljarder kronor per år har offentlig upphandling alla möjligheter att vara en stark förändringskraft.Kommuner och landsting spelar en avgörande roll i utvecklingen mot ett mer hållbart byggande vad gäller miljö, ekonomi och socialt ansvar.

Ändå svarar bara sex procent av de kommunala inköparna i Golvkedjan/Forbos undersökning att de alltid ställer hållbarhetskrav vid upphandling av golvtjänster. Endast två av tio inköpsansvariga säger att de systematiskt följer upp kraven och de nationella målen för hållbarhet.

- Jag tror att det låga intresset främst beror på okunskap och ovana. Man är van att jaga låga priser och ser inte helheten. Inom till exempel mat och transporter verkar kommunerna ha kommit längre, där ställer man hållbarhetskrav, men i byggbranschen är det långt kvar, säger Lars-Åke Lidén.

-Det är synd, för golventreprenörer som också är auktoriserade golvföretag kan hjälpa offentliga upphandlare att nå sina miljömål, säger Johan Aspelin, vd för Golvbranschen, GBR, som står bakom kvalitets- och miljöledningssystemet Auktoriserat Golvföretag.

auktorisation.se finns effektiva lösningar som gör upphandling av installation och material i en hållbar kombination möjlig och enkel.

Många kommuner menar att de av konkurrensskäl inte kan ställa skarpa krav kring hållbarhet och branschcertifiering. Men nya upphandlingsregler ger stora möjligheter att använda offentlig upphandling som ett strategiskt medel för att uppnå samhälleliga mål. Det kan exempelvis gälla att ta mer hänsyn till miljön eller att utesluta oseriösa leverantörer.

Golvbranschen GBR är en rikstäckande paraplyorganisation för samtliga branschled och representerar 288 golventreprenörer och 40 leverantörer av golvmaterial och tillbehör. GBR arbetar bland annat med information, forskning samt teknisk och juridisk rådgivning. Kvalitets-, miljö- och arbetsmiljökonceptet Auktoriserat Golvföretag administreras av GBR, liksom GBR Kretsloppsmärkning och GBR Golvåtervinning.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.