Följ Golvbranschen

GBR Golvåtervinning får stöd till cirkulär lösning

Pressmeddelande   •   Okt 31, 2019 08:28 CET

Naturvårdsverket delar ut 610 000 kronor i stöd till IVL Svenska Miljöinstitutet och Golvbranschen, GBR för att vidareutveckla återvinningssystemet GBR Golvåtervinning. Samarbetet syftar till att hitta nya cirkulära lösningar för att öka återvinningen av plastgolv på den svenska marknaden. Enligt Naturvårdsverkets bedömning har projektet potential att bidra till Sveriges miljömål.

GBR Golvåtervinning ägs och drivs av Golvbranschen, GBR. Runt 300 ton restmaterial från nio olika golvproducenter återvinns idag via systemet. Materialet samlas in från byggarbetsplatser och mals ned för att bli råvara till nya golv.

- I mer än 20 år har vi samlat in och återvunnit plastgolv via GBR Golvåtervinning. När hela samhället nu skriker efter mer cirkulära lösningar står vi redo med en beprövad modell, berättar Johan Aspelin, vd På Golvbranschen, GBR.

Golvbranschen inledde nyligen ett projekt med Svenska Miljöinstitutet för att utvidga GBR Golvåtervinnings verksamhet. Genom att fördjupa samarbetet med producentledet ska större volymer kunna samlas in och återvinnas via systemet. I september i år ansökte man om utvecklingsstöd från Naturvårdsverket för att genomföra projektet.

- Vår största utmaning handlar om att förbättra samordningen inom hela byggbranschen. Tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet har vi tagit fram en plan för att effektivisera återvinningsflödet för plastgolv. Tack vare Naturvårdsverkets stöd förbereder vi oss nu för att sätta planen i verket, säger Johan Aspelin.

Naturvårdsverket delar ut sammanlagt 10 miljoner kronor till utvecklingsprojekt som bidrar till en hållbar plastanvändning. Detta sker inom ramen för naturvårdsverkets utlysning ”Plast och Microplast - hur löser vi utmaningen?”.

- Genom utlysningen vill vi stödja nya idéer och initiativ för att möta utmaningar med plast och mikroplast. Vi ser att många kan bidra till att lösa utmaningarna, och ser fram emot att ta del av en bredd av projektförslag, säger Petra Selander, handläggare på Naturvårdsverkets Hållbarhetsenhet.

Förutom Golvbranschen och IVL Svenska Miljöinstitutet deltar golvproducenterna Ehrenborg, Tarkett och Forbo Flooring i projektet.

Golvbranschen GBR är en rikstäckande paraplyorganisation för samtliga branschled och representerar nära 300 golventreprenörer och ett 40-tal leverantörer av golvmaterial och tillbehör. GBR arbetar bland annat med information, forskning samt teknisk och juridisk rådgivning. Kvalitets-, miljö- och arbetsmiljökonceptet Auktoriserat Golvföretag administreras av GBR, liksom GBR Kretsloppsmärkning och GBR Golvåtervinning.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.