Följ Golvbranschen

Ett Kinderegg för golventreprenörer

Pressmeddelande   •   Mar 19, 2013 07:50 CET

Kretsloppsmärkningen är golvbranschens eget Kinderegg. I det smidiga och effektiva märkningssystemet finns flera fördelar inbyggda. –Att använda kretsloppsmärkning ger en klar konkurrensfördel för golventreprenören, säger Jon Herrdahl på Golvbranschen GBR. All dokumentation kring golvinstallationen finns tryggt samlad på ett ställe och ger tydliga råd om skötsel och underhåll. Dessutom är hela systemet miljösmart och enkelt att använda. Vad mer kan man önska?

Entreprenören har allt att vinna på kretsloppsmärkningen, menar Herrdahl. Tjänsten, kostnadsfri för GBR-medlemmar, är en smart metod att hantera byggvarudeklarationer som identifierar produkternas innehåll.

-När beställaren vill veta vad som byggs in i huset vid golventreprenaden är det bara att skicka objektsdokumentationen. Där finns allt. Förutom en förteckning över ingående golvprodukter som avjämning/spackel, lim, olika mellanlägg och ytmaterial - fördelade per våning/lägenhet/rum - finns även en manual med leverantörens specifika skötselråd.

Just skötselinformationen är en av de största fördelarna med kretsloppsmärkningen, menar Per Schönbeck på BBM i Dalarna. – Stora fastighetsägare, som kommuner och landsting, skulle vinna både ekonomiskt och miljömässigt på en mer anpassad skötsel av sina golv. Dessutom finns stora miljövinster att göra när golvet ska rivas ut. Men för att systemet ska få genomslag krävs att beställarna skriver in kretsloppsmärkning i sina upphandlingsunderlag. Det skulle de tjäna på!

Eftersom alla inbyggda produkter är identifierade finns ett tillförlitligt underlag att utgå från om man av någon anledning skulle behöva jaga en specifik ingrediens. Kretsloppsmärkningen ger också möjlighet att uppfylla de miljö- och arbetsmiljökrav som ställs vid utrivning och återvinning av golvmaterialet. Att ha koll på vilka produkter som byggs in i en konstruktion är för övrigt något som Naturvårdsverket ställer krav på i sin nationella avfallsplan.

-Kretsloppsmärkning är, kort sagt, ett system där alla är vinnare, konstaterar Jon Herrdahl.

Golventreprenören sköter kretsloppsmärkningen. Beställaren får efter avslutat jobb ett mail med alla handlingar samt kod till en unik sida med samma dokumentation. GBR administrerar databasen, där också leverantörerna lägger in fakta och skötselråd om sina produkter. 

www.kretsloppsmarkning.se


kompetens \ kvalitet \ garanti
Auktorisationen administreras av Golvbranschen, GBR.
info@golvbranschen.se \ www.auktorisation.se

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.