Följ Golvbranschen

En ny generation plastgolv

Pressmeddelande   •   Maj 22, 2013 08:45 CEST

Bild: Akustikgolvet Sarlon Absolu från Forbo

Plast är ett populärt golvval och totalt sett det näst vanligaste materialet i Sverige efter trägolv. Populariteten har flera orsaker. Plastgolvet är lätt att anpassa till olika behov eftersom det finns i en mängd utföranden. Golven är slitstarka, beprövade och lättstädade. De leverantörer som aktivt stöder konceptet Auktoriserat Golvföretag jobbar också ständigt med att utveckla materialet. Plastgolv med alternativa mjukgörare, som bibehåller plastens goda kvaliteter, finns nu i flera leverantörers sortiment.

-Kraven på miljöanpassade golv ökar hela tiden, säger Mats Samuelsson, VD på Falck Design, och branschen måste kunna erbjuda bra alternativ. Vi jobbar enbart mot offentliga beställare och där har man självklart högt ställda krav på miljösäkra produkter. Samtidigt får man inte ge avkall på kvaliteten. Samtliga våra plastgolv i Polyflor-serien innehåller moderna, ftalatfria mjukgörare.

Även Forbo erbjuder en ny generation plastgolv. Företaget har en förnyelsebar mjukgörare från växtriket i sitt akustikgolv Sarlon Absolu. Jesper Nordlinder är teknisk chef;
-Beställarna vill ha miljömedvetna alternativ. I den här kollektionen har vi använt en vegetabilisk mjukgörare som är baserad på ricinväxten, en naturlig resurs som går från frö till planta på bara ett år. Vi lägger mycket kraft på att utveckla hållbara och miljömässiga lösningar.

För entreprenörerna som möter både nya och beprövade golvmaterial är det självklart att tänka i livscykelperspektiv. – Jag tycker att miljö och kvalitet måste gå hand i hand, säger Tomas Larsson på BBM i Karlstad. I arbetet att utveckla och miljömässigt förbättra golvmaterialen har våra leverantörer en mycket viktig uppgift. I sammanhanget ska man också komma ihåg att plastgolven är beprövade. De håller i längden, går att lägga snyggt och säkert och är lätta att städa. Slutkunden blir nöjd, helt enkelt, och golven har lång livslängd. Att lägga rätt golv på rätt plats är det absolut bästa man kan göra ur ett hållbarhetsperspektiv.

Läs mer om plastgolv och mjukgörare


Syftet med Golvbranschens auktorisation, Auktoriserat Golvföretag, är att underlätta för byggherrar, byggföretag och andra beställare att på ett enkelt sätt säkerställa att golventreprenören har full kompetens och bedriver ett kontinuerligt kvalitets- och miljöledningsarbete enligt en dokumenterad kvalitetsplan, miljöplan och arbetsmiljöplan (KMA-plan). 

Full kompetens ska leda till felfri entreprenad. 

Auktoriserade golvföretag


Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.