Följ Golvbranschen

Det viktiga golvet

Pressmeddelande   •   Nov 13, 2015 10:00 CET

Golven i allmännyttans bestånd ska uppfylla många krav. De ska vara praktiska, hållbara och ekonomiskt rimliga vid inköp, installation och underhåll. Dessutom får de gärna vara snygga och skapa en känsla av sammanhang och identitet. Ulf Ström från Golvbranschen GBR var en av flera som pratade golv med dryga 20-talet upphandlare vid en temadag inom allmännyttan nyligen.

-För installation av golv är mitt tips att anlita företag som valt att bli Auktoriserat Golvföretag. Dessa företag, som man hittar på GBRs hemsida, har genomarbetade rutiner för kvalitet och miljö samt kompetenta golvläggare med aktuell utbildning. Dessutom granskas varje företag årligen. De återkommande revisionerna garanterar att auktorisationens innehåll inte vattnas ur. Hela konceptet Auktoriserat Golvföretag är alltså en kvalitetsstämpel som innebär trygghet för kommuner och landsting vid upphandling av golvrelaterade tjänster, berättade Ulf Ström.

Det var SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, som anordnade temadagen om golv. Deltagarna kom från hela Sverige. De hade med sig många funderingar kring upphandling och hantering av golv.

-Jag tycker det är bra med en temadag där man lär sig mer om golv ur olika aspekter. Ju mer kunskap, desto bättre beslut kan vi ta, sa Tomas Morehed på Växjöbostäder som har drygt 10 000 bostäder i sitt bestånd plus offentliga lokaler som äldreboenden, skolor och förskolor.

Susanne Bergkvist, städchef på Kustbostäder i Oxelösund AB, var inne på samma linje.
– Både miljön och kommunens ekonomi mår bra av mer kunskap. Golven håller sig fina och får betydligt längre livslängd om vi sköter städning och underhåll på rätt sätt, menade hon.

Golvbranschen GBR informerar aktivt om nyttan av Auktoriserat Golvföretag. Förutom föredrag gör man också besök hos beställare runt om i landet för att berätta om mervärdet av att anlita Auktoriserat Golvföretag, eller motsvarande, vid upphandling av golvrelaterade tjänster. Under 2015 får 50 beställare inom olika segment som allmännytta, kommuner/landsting, byggentreprenörer och privata bostadsbolag besök och information. Dessutom utförs under året revisioner hos 100 av totalt 150 Auktoriserade Golvföretag enligt ett rullande schema.

Golvbranschen GBR är en rikstäckande paraplyorganisation för samtliga branschled och representerar 280 golventreprenörer och 42 leverantörer av golvmaterial och tillbehör. GBR arbetar bland annat med information, forskning samt teknisk och juridisk rådgivning. Kvalitets-, miljö- och arbetsmiljökonceptet Auktoriserat Golvföretag administreras av GBR, liksom GBR Kretsloppsmärkning och GBR Golvåtervinning.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.