Följ Golvbranschen

Auktorisation gör livet så mycket enklare

Pressmeddelande   •   Nov 16, 2010 14:04 CET

Nu ställer allt fler branscher upp enhetliga och detaljerade regler för sina utövare. Kvalitet, kompetens, vidareutbildning och miljöansvar är verksamheter som ska kunna dokumenteras för att ett företag ska bli auktoriserat inom sitt område. Att anlita en auktoriserad yrkesman gör jobbet så mycket enklare för beställaren. Man vet vad man får. Golvbranschen är ett bra exempel, där auktorisationen av golvföretag i hög grad underlättar upphandlingen för byggherrar, byggföretag och andra beställare.

-          Vi lade in krav på auktoriserat golvföretag vid upphandlingen av vårt senaste ramavtal, berättar Krister Lundgren, inköps- och miljöchef på Förbo med 5 500 lägenheter i fyra kranskommuner till Göteborg. 

-          Avtalet gäller alla slags golv från linoleum till parkett. Ett bransch-godkännande är bra, det borgar för kvalitet och gör det mycket enklare för beställaren.  Vi kommer definitivt att lägga in auktorisationskravet igen när det är dags för nya ramavtal.

Golvföretagens ansvar ökar. Golvet är en viktig byggnadskomponent som ska svara mot de allt högre krav som ställs på akustiska egenskaper, en god inomhusmiljö, kompetens inom installationsteknik, driftsekonomi, ergonomi, renovering, återvinning och service. Genom att föra in klausulen nedan i upphandlingsunderlaget slipper beställaren lista alla detaljer men har ändå säkrat högsta kvalitet och kompetens;

Golvinstallationen ska utföras av auktoriserat golvföretag eller av ett företag som på ett dokumenterat sätt kan redovisa likvärdig kompetens, med ett likvärdigt kvalitets- och miljösäkringssystem”. Klart!

I år har ett 10-tal beställare fört in auktorisationskravet i sina upphandlingar. Nästa år räknar man med att ytterligare 15 beställare ansluter sig. Enligt Golvbranschens undersökningar finns över 80% av golvläggarkapaciteten i auktoriserade golvföretag. Företag med endast 1-3 anställda, som huvudsakligen jobbar med privatkunder, har inte räknats med i statistiken.

 Läs gärna mer om auktoriserade golvföretag och vilka kriterier som gäller på www.auktorisation.se


 

kompetens \ kvalitet \ garanti
Auktorisationen administreras av Golvbranschen, GBR.
info@golvbranschen.se \ www.auktorisation.se

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.