Följ Golvbranschen

Årets (åter)vinnare utsedd

Pressmeddelande   •   Jan 19, 2017 08:55 CET

Återvunnet installationsspill mals ned och blir nya plastgolv

Grattis BL-Interiör AB i Umeå som är Årets (åter)vinnare i Golvbranschens tävling om insamling av installationsspill! Det nyinstiftade priset syftar till att öka mängden insamlat plastspill och på så vis bidra till ett bättre resursutnyttjande. BL-Interiör har samlat in nästan 19 ton under 2016. Det är material som nu till största delen återvinns, mals ned och blir nya plastgolv. 34 golvföretag deltog i premiärtävlingen.

- Idag samlar vi in knappt 300 ton installationsspill, plast som annars bokstavligen skulle gått upp i rök. Vi ser en liten ökning sedan 2015 men potentialen är så mycket större, säger Malin Bjurvald, teknik- och miljöansvarig på Golvbranschen GBR. Majoriteten av spillet granuleras och blir sedan nya golv. Teoretiskt sett kan det bli upp till 100 000 kvm nytt golv, men vi är inte riktigt där ännu. I praktiken går det inte att materialåtervinna allt. Bland annat finns en del skräp och limrester i det insamlade spillet.

- Vi vill lyfta fram goda exempel som leder till ett bättre utnyttjande av resurser vid golvinstallationer. Förutom inspiration kan det också behövas förändrade rutiner, som gör att det blir självklart att samla in och återvinna spillmaterial.

Återvinning är centralt för att få ut mesta möjliga värde av de råvaror som används.Spill från installation av plastgolv samlas ihop på byggarbetsplatsen och skickas sedan genom plastgolv-leverantörernas försorg till en återvinningscentral i Ronneby där spillmaterialet sorteras. Det mals ned och återanvänds i möjligaste mån i produktionen av nya golv.

1:a pris BL-Interiör AB samlade in mest installationsspill under 2016, hela 18 928 kg. Förstapriset är en resa för företaget till återvinningsanläggningen i Ronneby inklusive middag och övernattning.

2:a pris Ottossons Golv AB hade störst ökning av insamlingsmängden jämfört med 2015. Priset är 20 biobiljetter och att skicka 4 anställda på GBRs kurs i Golvteknik.

3:e pris BBM Golv & Bad AB var den entreprenör som hade den bästa kvaliteten på sitt insamlade plastspill. 10 biobiljetter och chans att skicka 2 anställda på GBRs kurs i Golvteknik.

Jury

Golvbranschen, GBR, Sofia Karlsson
Ordförande i Golventreprenadföretagarnas förening, GFF, Lars Melin
Ordförande i Golvleverantörernas förening, GLF, Björn Törnquist
Sveriges Byggindustrier, Marianne Hedberg

Läs mer om tävlingen här »
Läs mer om Golvbranschen GBRs golvåtervinning här »

Golvbranschen GBR är en rikstäckande paraplyorganisation för samtliga branschled och representerar 286 golventreprenörer och 42 leverantörer av golvmaterial och tillbehör. GBR arbetar bland annat med information, forskning samt teknisk och juridisk rådgivning. Kvalitets-, miljö- och arbetsmiljökonceptet Auktoriserat Golvföretag administreras av GBR, liksom GBR Kretsloppsmärkning och GBR Golvåtervinning.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.