Följ Golvbranschen

ÅF-rapport: Miljöstämplar motverkar i vissa fall sitt syfte

Pressmeddelande   •   Apr 11, 2016 07:30 CEST

Konsultföretaget ÅF har granskat hur miljöbedömningar görs inom byggmaterialbranschen. En slutsats i deras rapport är att bedömningsföretagen har ett för snävt fokus. Det leder till att miljövinsten krymper och i vissa fall riskerar till och med miljöbelastningen att öka.

När myndigheter, kommuner och andra offentliga aktörer köper in byggmaterial är godkända miljökrav av stor betydelse. De som utfärdar sådana godkännanden för byggprodukter är bedömningsföretagen Sunda Hus i Linköping AB, Byggvarubedömningen och Basta. Genom en godkändstämpel kan den upphandlande myndigheten visa för politiker och andra ansvariga att man uppfyllt företagens krav och tagit miljöansvar.

Konsultföretaget ÅF har genomfört en granskning av bedömningsföretagens arbete som visar att de har ett alldeles för snävt fokus. I ÅF:s rapport framgår att miljöbedömningsföretagen bara bedömer företagens tillverkning och materialet i produkterna, medan installationsfasen, drift och underhåll samt återvinning knappt alls ingår i miljöbedömningen.

För golvbranschen blir detta särskilt missvisande eftersom golvets egenskaper vid brukandet är av största betydelse. Golv behöver städas och underhållas hela tiden. För ett golv är 8 procent av kostnaden inköp, medan 92 procent är underhåll.

- Den miljöbedömning som sker idag kan jämföras med om vi skulle miljöklassa bilar efter hur de tillverkas och strunta i deras bränsleförbrukning, säger Sten-Åke Barr som skrivit ÅF:s rapport.

En konsekvens blir att miljöstämplarna i vissa fall får motsatt effekt. Tillverkare som agerar ansvarsfullt ur ett hållbarhets- och livscykelperspektiv, riskerar att missgynnas i bedömningarna.

- Det är olyckligt när företagen motarbetas i sin utveckling på miljöområdet och för ökad hållbarhet. Vi borde istället uppmuntra detta, säger Johan Aspelin, vd för Golvbranschen, GBR.

Ekonomiskt innebär den alltför snäva bedömningen också att skattepengar går till en stämpel som inte alls behöver vara det bästa för miljön. En viktig slutsats i rapporten är därför att kommuner och landsting vid upphandlingar måste bredda sina krav inom hållbarhetsområdet.

Hela rapporten finns att ladda ner här.

Golvbranschen GBR är en rikstäckande paraplyorganisation för samtliga branschled och representerar 280 golventreprenörer och 42 leverantörer av golvmaterial och tillbehör. GBR arbetar bland annat med information, forskning samt teknisk och juridisk rådgivning. Kvalitets-, miljö- och arbetsmiljökonceptet Auktoriserat Golvföretag administreras av GBR, liksom GBR Kretsloppsmärkning och GBR Golvåtervinning.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.