Följ Golvbranschen

Brist på golvläggare hotar branschutveckling

Nyhet   •   Okt 13, 2016 09:50 CEST

Mats Burman lägger vinylplattor. Han var skollärling på Lekanders Golv under golvläggarutbildningen på Kista gymnasium, som det hette då, och jobbar nu på Metodgolv.

Arbetsförmedlingens prognos visar en ljus framtid för golvläggare. I en enkät säger hela 80 procent av de anslutna företagen i Golvbranschen, GBR, att de behöver nyanställa inom ett år. Samtidigt gapar platserna på gymnasieskolornas yrkesprogram tomma. Bara tre elever går just nu tredje året på golvläggarutbildningen på Stockholms byggtekniska gymnasium, trots att det finns plats för många fler. Bedömare menar att det är bristen på lärlingsplatser som är boven i dramat.

- Tuffare villkor på byggena, som högt tempo och kortare byggtider, gör det svårare att ta emot lärlingar. Ändå måste vi få ut eleverna på företagen. Det är branschens eget ansvar att trygga återväxten, menar Bengt Bohm som är yrkeslärare på Bräckegymnasiet i Göteborg.

- Som ordspråket säger; ”Det krävs en by för att uppfostra ett barn”. För eleverna är det ovärderligt att komma till en riktig arbetsplats. Det handlar om både social och yrkesmässig kompetens. Får vi inte lärlingsplatser för våra elever hotas på sikt hela byggindustrin.

För samhället är det viktigt att säkra kompetensförsörjningen i olika branscher och att ungdomar etablerar sig på arbetsmarknaden. Skolverket ger därför bidrag till företag som tar emot lärlingar. Man har också en handledarportal med handledarutbildning på distans. Bidraget är just nu max 18 750 kr. För utbildade handledare kan företaget få ytterligare 5 000, alltså maximalt 23 750 kr per termin och elev. Bra, tycker några i branschen. För lite, tycker andra.

Christer Rydén på Golvkompaniet i Göteborg har en egen uppfattning om saken;

- Spelar ingen roll om vi får 0 eller 100 000 kronor från Skolverket. När vårt företag tar in lärlingar är syftet alltid att få en ny framtida medarbetare. På så sätt får vi personer som har rätt kompetens och som vi vet passar in hos oss. För oss är det självklart att branschen har ett socialt åtagande likväl som ett ansvar för att trygga återväxten.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.