Följ Golvbranschen

Återvinning största vinsten

Nyhet   •   Feb 20, 2020 13:05 CET

Delar av teamet på RGT Bygg, som nyligen blivit godkänt som Auktoriserat Golvföretag

- Återvinning och miljötänk är den största vinsten i Auktoriserat Golvföretag, säger Robert Bergström på RGT Bygg i Sundsvall. Kvaliteten på det utförda jobbet är självklart viktig, men den aspekten följs upp till exempel vid slutbesiktningen. Hur mycket spill som återvinns vid installation av plastmatta är det däremot ingen på byggena som frågar efter.

Auktoriserat Golvföretag är en stark signal för kvalitet och trygghet. Kriterierna har en direkt koppling till samhällets krav på hållbarhet och många av de skall-krav som ingår i offentliga upphandlingar är redan uppfyllda i de auktoriserade företagen.

RGT Bygg blev godkända i december 2019 vid en extern revision.

- Det är positivt att offentliga upphandlare ser värdet av auktorisationen. Sundsvalls kommun, som vi tidigare haft ramavtal med, krävde inför den nya upphandlingsperioden att leverantörer av golvtjänster skulle vara godkänt som Auktoriserat Golvföretag.

För att få kvalitetsstämpeln Auktoriserat Golvföretag ska golventreprenören bland annat sätta upp mätbara mål för sitt miljö-, arbetsmiljö- och kvalitetsarbete. Ett av RGTs uttalade miljömål, som också kommer att följas upp vid nästa revision, är att återvinna mer plastspill.

- Alla på företaget tycker det är en bra grej, det är ett enkelt sätt att bidra till en mer hållbar utveckling. Containrar för spillet, ett slags stålburar, beställs från GBR Golvåtervinning.Vi har en på företaget och en som kan flyttas mellan byggena. Sedan är det ju bara att beställa fler om vi har ett stort bygge med mycket spill som kan återvinnas, säger Robert Bergström.

Ibland kan det uppstå så mycket som tio procent spill i form av tillskurna kanter och restbitar. Genom att återvinna spillet och helst även de plastgolv som rivs ut görs stora klimatvinster. Om alla plastgolv som säljs under ett år i Sverige gick till återvinning istället för förbränning när de rivs ut skulle det innebära en koldioxidbesparing på mer än 30 000 ton varje år – motsvarande vad
12 000 bilar släpper ut under ett år.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.